Založ si blog

Zvyšovanie minimálnej mzdy

Zvyšovanie minimálnej mzdy v národnom hospodárstve je veľmi často riešená téma. Odráža sa od toho ekonomika štátu. Doteraz bola minimálna mzda na Slovensku v hodnote 380€. Od tohto roku, podpísal premiér  zvýšenie minimálnej mzdy na hodnotu 405€. To znamená že výška minimálnej mzdy stúpla o 25€. Zvýšenie so stavom z roku 2009 predstavuje v nominálnej sume 109,50 €, t.j. až 1,37-násobné zvýšenie.

 

Čo vlastne znamená minimálna mzda?

Pod pojmom minimálna mzda sa rozumie najnižšia možná mzda, ktorá musí byť zamestnancovi vyplatená za plný pracovný úväzok. Približne 3% ľudí na Slovensku pracuje za minimálnu mzdu. Pre jednu odpracovanú hodinu  je to 2,328€. Tento trend rastúcej výšky minimálnej mzdy chce vláda nastoliť aj do budúceho volebného obdobia, teda chcú zabezpečiť, aby sa ľuďom vyplatilo pracovať. Premiér naznačil aj to, že ak budú súčasťou ďalšej vlády, tak už v tomto roku pristúpia k navýšeniu minimálnej mzdy.

Sadzba minimálneho mzdového nároku sa ustanovuje osobitne pre zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní mesačnou mzdou a osobitne pre zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa počtu odpracovaných hodín.

 

Vyhliadky miezd do budúcnosti?

Za všetko hovoria čísla a fakty. Minimálna mzda v roku 2012 bola vo výške 327,20€. V rokoch 2013-2015 sa zvýšila opäť o ďalších 42,30€ a v tomto roku sa zvýšila až na 405€. Z týchto faktov mi vyplýva, že trend rastúcej minimálnej mzdy pretrváva rok čo rok a teda by mal aj naďalej rásť. Predpoklady premiéra o stúpajúcej minimálnej mzde teda vidím veľmi reálne. A pokiaľ bude terajšia vláda novozvolená, dá sa očakávať pokračovanie rastu minimálnej mzdy na Slovensku.

 

Na záver by som dodal, že ľudia s minimálnou mzdou sú skutočne najviac ohrozená skupina a rátajú každé euro. Možno sa môže zdať, že 3% ľudí je veľmi málo, ale v skutočnosti ide o niekoľko tisíc obyvateľov.

Galko predal tanky za pár halierov, teraz keď ich potrebujeme, mlčí

09.08.2016

Bývalý minister obrany Ľubomír Galko by mal vysvetliť škandalózny výpredaj tankov T-72. Celkovo 37 tankov po 22 – tisíc Eur za kus. Armáda s tankami pritom počíta. V roku 2011 sa politik SaS chválil, ako výhodne predal tanky za dvojnásobok ceny. Podľa medializovaných informácií štát odpredajom získal – 824 tisíc Eur. Dnes by ste za každý kus dostali aj [...]

Hašterenie pravicových strán

16.03.2016

Volebné obdobie máme zase raz za nami a stretávame sa s nevídanými výsledkami. Myslím, že väčšinu ľudí prekvapili, takisto ako aj mňa. Tradičné pravicové strany ostali pred bránami 5 percent, naopak neštandardné strany sa dostali do parlamentu. To svedčí o tom, že ľudia chceli vo vláde vidieť nové tváre. Najväčším prekvapením bola Ľudová strana Naše [...]

Nespokojná pravica

26.02.2016

Po prezretí mnohých článkov a informáciách v médiách som pomaly prišiel na to, že niektoré pravicové strany spravili veľmi veľa prešľapov a vyzerá to tak, že sú naozaj nepoučiteľný. Keďže som nespokojný s priebehom týchto konaní, rozhodol som sa pozrieť bližšie k jadru istých strán. Sám seba som sa pýtal, prečo by som mal ísť voliť tieto strany, keď [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 18737x
Priemerná čítanosť článkov: 4684x

Autor blogu

Kategórie